вівторок, 10 січня 2017 р.

Вода – джерело життя на Землі



Данчук Єва, учениця 9 класу
«Водо! Ти не маєш ні смаку, ні запаху, тебе не опишеш,
але тобою насолоджуєшся, не розуміючи, що ти є.
Ти не просто необхідна для життя, ти і є життя»

Як багато нам завжди треба для щастя, але іноді, як виявляється, так мало: ковток води в пустелі додає сил і наснаги просуватися далі, крапля прохолодної рідини в середмісті Чернівців літнього спекотного дня дарує насолоду й полегшення. Але розумієш це тільки тоді, як всихає колодязь.

Здавалось би, чи є смисл говорити про необхідність води для людини, якщо й так зрозуміло, що вода – наше життя.  Звичайна, буденна річ – прокинутися зранку і вмитися свіжою водою, поласувати смачним какао у дружній компанії чи прийняти душ за першим бажанням – може перетворитися на гостру необхідність, якщо одного дня, відкривши кран, ти не побачиш чистий, прозорий струмінь.  Сумна перспектива стати героєм якогось жахливого фільму про апокаліпсис мене не приваблює. Гадаю, і ви будете не в захваті, як доведеться ставити на чаші терезів краплю прісної води.  
І тоді виникають логічні запитання: як ми дійшли до того, що водні багатства планети на межі зникнення? Хто винен? Що робити? – риторичні запитання, на які людство боїться давати відповіді, адже доведеться визнати свою провину. А ми до цього, на жаль, не готові, бо звикли, що все погане трапляється десь там, далеко, з кимось іншим, а від нас конкретно нічого не залежить. Так подумала одна людина, друга, третя… І от ми уже на порозі екологічної катастрофи. Про це кричать учені, екологи, закликають раціонально використовувати воду, а ми розводимо руками, знизуємо плечима, мовляв, а що тут поробиш, самотужки нічого не змінити. Соромно, але так думала і я. Та  чомусь останнім часом ловлю себе на думці, що кожен в змозі змінити  ситуацію.
Людству потрібен час і кошти на створення водоочисного обладнання, щоб вирішити проблему забруднення й нестачі води у світі в цілому, і кожній країні зокрема. Вірю, що екологи шукають можливості й засоби. Але дещо може робити кожен, навіть дитина.
Банальна річ, економія – це вихід. Я не кажу про різке позбавлення себе цієї живильної рідини, та хіба так важко полагодити кран, що протікає,  не кип’ятити в чайнику півтора літра води, якщо питимете чай тільки ви один, не пройти повз відкритий кран, з якого в безвість витікає така дорогоцінна рідина. Чи варто використовувати більше води, ніж треба, якщо навряд чи, прийнявши ванну, ви будете чистіші, ніж після душу. Погодьтеся, не так складно дотримуватися цих простих правил, якщо усвідомлюєш, що від цього залежить не тільки твоє життя, але й існування людства в майбутньому.
Інтерпретуючи вислів Сократа, скажу: «Кожен дбає про своє життя і здоров’я, основою життя є вода. Отже, кожен повинен дбати про збереження чистоти води».  

Немає коментарів:

Дописати коментар