неділя, 4 вересня 2016 р.

Бали: сертифікату ЗНО, атестату, пороговий, прохідний, конкурсний

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 27.07.2016 № 889 «Деякі питання проведення в 2017 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти» зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, в 2017 році проводитиметься з 23 травня до 15 липня.

Для вступу використовується конкурсний бал. Що вищий бал, то більший вибір має абітурієнт. Конкурсний бал складається з середнього балу шкільного атестату, балів сертифікатів ЗНО і додаткових балів за участь в олімпіадах, творчі конкурси тощо.
Для кожної спеціальності виш може визначати формулу обрахування балу: які сертифікати ЗНО враховувати, які коефіцієнти їм призначати (що важливіший предмет для цієї спеціальності, то вищий коефіцієнт він матиме).
У процесі є нововведення: якщо раніше виш визначав усі 3 необхідні сертифікати ЗНО, то зараз він може наполягати тільки на 2, а 1 сертифікат ЗНО абітурієнт подає на вибір.

Після іспиту експертна комісія визначає пороговий бал ЗНО з цього предмета – це той мінімальний бал, з яким іспит вважається складеним. Якщо абітурієнт отримав менший бал, він не матиме сертифікату ЗНО з цієї дисципліни.
Прохідний бал встановлює сам виш окремо для кожної спеціальності – це найменший бал, з яким можна претендувати на участь у конкурсному відборі.

 Результати ЗНО   діють лише 1 рік


У планах Міністерства освіти було також розробити тести декількох рівнів складності, щоб забезпечити більш щільну перевірку знань випускника з обраних предметів. Оскільки наразі ця програма знаходиться у стані розробки, то дворівненві тести, передбачені у ЗНО у 2017 році в Україні, будуть складені лише по двом предметам, кожен з яких входить до трьох обов’язкових для складання кожному випускнику, без залежності від того, яку спеціальність він потім буде обирати:
  • Українська мова та література;
  • Математика (змістовні тести по алгебрі та геометрії за весь період навчання у школі).

Немає коментарів:

Дописати коментар