неділя, 18 жовтня 2015 р.

урок у 8 класі



Тема: Література рідного краю. Т.Севернюк. Коротка розповідь про життя поетеси. Щирість почуттів та сповідальність у поезіях «Твоїми очима вимірюю небо», «Пізнавши мандрів плетиво в’юнке», їх ідейно-художній аналіз
Мета:   ознайомити учнів з цікавими фактами життя і творчості Тамари Севернюк; через художнє слово ввести учнів у чарівний світ поезії; навчити аналізувати поетичні твори; розвивати творчі та комунікативні здібності, вміння логічно мислити; розвивати смак і слух; виховувати любов до Матері, рідної землі
Обладнання: портрет  поетеси, аудіозаписи пісень, фонограми, виставка книг, мультимедійне обладнання
Тип уроку: засвоєння нових знань
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Мотивація навчальної діяльності
1.     «Мозковий штурм»
Учням пропонуємо назвати якомога більше письменників Буковини.
2.     «Асоціація»
До запропонованих епітетів (почергово з’являються на екрані) необхідно добирати іменники за змістом:
Красива, мила, любляча, терпляча, вірна,  єдина, завжди прощає, найрідніша (Учні розуміють, що мова йде про маму)
ІІІ. Оголошення теми і мети уроку
ІV. Сприйняття й засвоєння нового матеріалу
1.     Слово вчителя
Чимало творів мистецтва присвячено найріднішій людині у житті кожного з нас – мамі. Варто згадати Мадонну з немовлям на руках, «Сікстинську Мадонну» І.Франка, «Пісню про матір » Б.Олійника тощо. Не оминула цю тему у своїй творчості й буковинська поетеса-піснярка Тамара Артемівна Севернюк, яка влітку цього року відзначила свій 75-літній ювілей. Пропонуємо вашій увазі коротеньке «Досьє» про життя письменниці, підготовлене двома групами: «біографами», «літературознавцями», «ономасти»
2.     Випереджальне завдання.
Біографи : Тамара Артемівна СЕВЕРНЮК  народилася 26.липня 1940 у містечку Старокостянтинові, що  на Хмельниччині.  Поетеса, журналіст, перекладач, АВТОР  численних пісенних текстів.
Літературознавці: На вірші Тамари Артемівни написано чимало пісень, відомих у 80-90-х рр..  Пригадати лише «Чарівне танго», у виконанні Л.Сандулеси, «Мелодія прозора» у виконанні Василя Зінкевича, «Вічний вальс» та «Чорні коралі» у виконанні самої поетеси
Біографи : Тамара Артемівна також Член національних спілок письменників і журналістів. За освітою – філолог, закінчила  ЧНУ.
Літературознавці:  На філологічний факультет Тамара вступала після романтичної спроби набути професії  будівельника,  навчання у педагогічному училищі і деякого учительського досвіду, набутого в сільській школі.  Поступила спершу на заочний відділ, але викладачі одразу вирізнили непересічну й наполегливу студентку і переконали її перевестися на стаціонар. Тамара Севернюк вступила до університету у віці, коли дехто закінчував його, та ще й мала за плечима важкий лікарняний досвід через наслідки спортивної травми та поїздки «на картоплю» в шкільні роки.  Вона просто не знала, скільки в неї часу на навчання і не могла собі дозволити «гульки». Вона багато працювала, і їй дійсно цікавіше було з людьми освіченими, від яких вона, як губка, набиралася знань. Атому більше часу проводила з викладачами, аніж зі студентами.
Біографи : Тамара Севернюк - Лауреат кількох Всеукраїнських та обласних мистецьких та журналістських премій. Заслужений діяч мистецтв України (2007). автор  30 поетичних та художньо-публіцистичних книг. Переможниця літературного конкурсу «Книга року» (2014).  З 1961 року й донині живе і працює у Чернівцях.
Літературознавці: Чотири чернівецькі адреси і безліч пам’ятних місць за півсотні літ. Гуртожиток на вул.Богдана Хмельницького (коли навчалася в ЧНУ). Харківська, 20  (коли мешкала з родиною Зиновії Флоріанівни Пенюк, викладач латини в ЧНУ) На вул Оренбурзькій, 3 у 1972 році Т.Севернюк отримує першу власну оселю, пропрацювавши 5 років в редакції газети «Молодий буковинець.» На Головній , 191 нова висотка, що з’явилася в місті в кінці 80-х стала домівкою поетеси на наступне життя
Біографи :  Особистість Тамари Артемівни СЕВЕРНЮК давно переросла межі краєзнавства, ба навіть всеукраїнську відомість: книги її видавалися не лише в Чернівцях та інших містах України, а й за кордоном.
Літературознавці: З огляду на відомість Тамари Артемівни,  вона давно могла б знайти себе десь у столицях, але не зробила цього. Показуючи на вікно своєї вітальні, заступлене зеленими гілками дерев, вона каже: «Це вікно у мій світ. Через нього я бачу свої Чернівці». Друзі справжні залишаються біля нашої ювілярки роками, несправжні – відпадають, як сухе листя. За всієї доброзичливості, Тамара Артемівна має тверді погляди і переконань власних ніколи не міняла…  Дехто назве її негнучкою, аби виправдати свою надмірну «пластичність». З Тамарою Севернюк можна погоджуватися, можна не погоджуватися, але не поважати – неможливо.
Ономасти: Значення імені Тамара
За своєю енергетикою  ім'я Тамара відрізняється рідкісною прямотою і достатньою твердістю. В той же час в нім помітна чуттєвість і здатність до глибоких переживань.  У дитинстві Тома зазвичай росте допитливою дитиною, чий інтерес до чого-небудь важко назвати поверхневим.   Єдине, що їй заважає повністю зосередитися, так це те, що таких інтересів у неї може бути досить багато.  Варто також відмітити її добре розвинену уяву і деяку мрійливість. Серед людей з цим ім'ям багато творчих натур,  що мають неабияку любов до літератури або іншого виду мистецтва. (Як і наша ювілярка) Твердість і значна воля Тамари зазвичай закликають її покладатися передусім тільки на себе і свої сили, так що навряд чи вона вирішить обмежити свою роль домашнім господарством. Тамара прагнутиме встигнути скрізь і усюди, а заразом і у будинку намагатиметься зайняти місце лідера .   
3.     Значення букв імені Тамара
Т - тонка творча натура
А - сила і воля
М - сором'язливість, дбайливість і працьовитість
А - сила і воля
Р - догматичність і самовпевненість
А - сила і воля
4.     Експрес-перевірка на уважність (робота по рядах)
·        Яке ім’я по батькові ювілярки?
·        У якому містечку народилася поетеса7
·        Який вищий навчальний заклад закінчила?
·        За віком Севернюк була старшою чи молодшою за однокурсників?
·        З ким проводила більше часу – з викладачами чи зі студентами?
·        За скількома адресами мешкала у Чернівцях?
·        Що через своє вікно бачить поетеса?
5.     Ідейно-художній аналіз поезій «Твоїми очима вимірюю небо», «Пізнавши мандрів плетиво в’юнке»
5.1.         Виразне читання поезії «Твоїми очима вимірюю небо» ученицею
5.2.         Бесіда за запитаннями:
·        Охарактеризуйте настрій поезії
·        Пояснити, як розумієте зміст вірша?
·        Що болить ліричній героїні найбільше?
·        Чому слово Мама написано з великої літери?
5.3.         Виразне читання поезії «Пізнавши мандрів плетиво в’юнке»
5.4.         Бесіда за запитаннями:
·        Охарактеризуйте настрій поезії
·        Як пояснити вислів «мов у колисці маминих долонь»?
·        Де людина, незалежно від віку, почувається затишно й безпечно? Чому?
·        Сформулюйте ідею обох поезій.
4.5 . Робота в групах. Заповнити фрейм
І, ІІІ групи – «Художні засоби поезії «Твоїми очима вимірюю небо»

№ з/п
Тема, ідея
Худ. засіб
Приклад
1.      

Епітет

2.      
Метафора

3.      
 (свій варіант)





ІІ, ІV групи - «Художні засоби поезії «Пізнавши мандрів плетиво в’юнке»
№ з/п
Тема, ідея
Худ. засіб
Приклад
1.      

Порівняння

2.      
Метафора

3.      
 (свій варіант)





·        Взаємоперевірка групами  результатів.
·        Колективна робота.
Теорія літератури.
Авторські неологізми, інверсії, епіфора.
V. Підсумок уроку
Гра «Хто більше?»
На сторінках у соцмережах ми публікуємо різноманітні статуси. Тож  пропонуємо записати якомога більше статусів про маму, наприклад:
·        Наш шлях до серця Мами пролягає через прибирання …. Власної кімнати
·        Ви залишатиметеся дитиною доти, доки у вас є Мама.
·        Мама – це єдина людина у світі, що знає тебе на 9 місяців довше, ніж інші
·        Мама подарувала вам найбільшу валентинку у вашому житті  … вона б’ється у ваших грудях…
VІ. Домашнє завдання
Написати міні-твір «Я завжди повертатимусь до тебе … Мамо»

Дивіться презентацію:
http://okyayxm.blogspot.com/2015/10/blog-post_18.html

Немає коментарів:

Дописати коментар